Javite promenu cene

info@cenagoriva.com Pratite nas i na:

Vraćanje kilometraže - Uskoro zabrana u celoj Evropi

Da li će Evropa konačno stati na put vraćanju kilometraže na vizilima? Pročitajte u nastavku teksta

Evropski parlament je usvojio rezoluciju koja poziva da se konačno zaustave manipulacije s vraćanjem kilometraže. Namera je da se uvedu novi zakoni prema kojima bi ovakve aktivnosti bile tretirane kao krivično delo, pored toga uvele bi se nove mere za osnivanje centalne jedinstvene baze podataka na nivou Evropske unije i šire, kao i upotreba više vrsta savremenih tehnologija da bi se sprečili hakerski napadi. Do sad najveću meru u zabrani vraćanja kilometraže sprovela je Belgija pa će se njihova metoda u mnogome primeniti.
Verovatno znate da je u nekim zemljama Evropske unije skidanje kilometraže krivično delo, i bili ste u pravu, ali postoje zemlje u kojima još uvek to nije. Trenutno u samo šest zemalja EU vraćanje kilometraže se tretira kao krivično delo, pa se stoga nastoji da sve zemlje Evropske unije primene to isto.
Kazne za vraćanje kilometraže se značajno razlikuju od zemlje do zemlje. Na primer u Slovačkoj je kazna 226 €, dok druge zemlje imaju oštrije kazne. Međutim, u nekim zemljama prodavac može, bez obzira da li je u pitanju fizičko ili pravno lice (auto plac) u kupoprodajnom ugovoru da napiše da ne garantuje za tačnost pređene kilometraže i to je to – skinuo je svaku odgovornost za sebe. Kako god, on je kupio auto od prethodnog vlasnika sa tom kilometražom, a nepostoji način da utvrdi da li je ona prava-tačna. Dobro onda pa na osnovu čega neko može da vam garantuje bilo šta?
Šta je to što Evropa planira da uradi? Evropski parlament želi da kazne na nivou cele EU budu oštrije i ujednačenije, kao i to da sprovede ozbiljnije mere za sprečavanje manipulacija.
  Preporuke Evropskog parlamenta uključuju:
 1. kreiranje nacionalnih baza podataka i obaveznog deljenja tih podataka u okviru cele EU
 2. definisanje vraćanja kilometraže kao krivičnog dela u svim zemljama EU
 3. da tehnički pregled, auto servise i vulkanizere obavezno uključi i upisivanje pređene kilometraže
 4. integraciju novih tehnoloških rešenja od strane samih proizvođača automobila kojima bi se sprečilo skidanje kilometraže, uključujući „blockchain“ tehnologiju

  Zar takav sistem već ne postoji?
  Upravo tako – takav sistem već postoji. U Belgiji se koristi Car-Pass; poseban dokument koji je praktično iskorenio skidanje kilometraže u ovoj zemlji, ali samo kad su u pitanju automobili kupljeni u Belgiji.
  Car Pass Belgium

  Prodavac u Belgiji je obavezan po zakonu da vam da Car-Pass automobila, bez obzira da li je reč o fizičkom ili pravnom licu. Ukoliko potencijalni kupac sumnja da je Car-Pass dokument falsifikovan ili da je manipulisano upisanim podacima, može da ga proveri na zvaničnom sajtu, pošto se podaci čuvaju i u elektronskom obliku. Svaki Car-Pass ima identifikacioni broj, osnovne podatke o automobilu, datum prve registracije i datum prve registracije u Belgiji. Sledi lista sa upisanim brojem kilometara i datumom upisa.
  Da bi se otežalo falsifikovanje, za Car-Pass se koristi specijalan papir sa fluoroscentnim mastilom, vodenim žigom i hologramom. Ali, kao što smo rekli, tu je i mogućnost provere na zvaničnom sajtu: Car-Pass provera.
  Da li to znači da u Belgiji više nema kola sa skinutom kilometražom? Ne, daleko od toga. Čekaj, pa čemu sve ovo?
  Prema nezvaničnij statistici u Belgiju se svake godine uveze na desetine hiljada polovnih vozila i ona prilikom uvoza dobijaju Car-Pass u koji se upisuje trenutna kilometraža, koja je mogla pre toga da bude skinuta.
  Nadamo se da će se ovome stati na kraj, ako imamo u vidu da će se Car-Pass sistem primenjivati na nivou cele EU i tako dobijati podatke iz drugih zemalja Evropske unije, a mi možemo da se nadamo da će se ovaj sistem primenjivati i u zemljama koje nisu članice EU.

Ažurirano: 18.10.2018
Izvor: https://www.polovniautomobili.com/auto-vesti/saveti/6775/skidanje-kilometraze-uskoro-ostriji-zakoni-na-nivou-cele-evrope