Javite promenu cene

info@cenagoriva.com Pratite nas i na:

TOP 7 naftnih kompanija

Od sedam naftnih preduzeća kod nas jedina srpska kompanija zauzima drugo mesto prema rezultatima poslovanja.

Od sedam naftnih kompanija u našoj zemlji jedna srpska kompanija zauzima drugo mesto prema poslednjim rezultatima poslovanja. Broj njihovih benzinskih stanica godinama raste i trenutno se popeo na 89 pumpi. Među naftnim kompanijama iz sveta sa decenijskom tradicijom teško se izboriti za svoje mesto u Srbiji. Jedina domaća naftna kompanija "Knez Petrol" je dve godine zaredom u samom vrhu po postignutim rezultatima. Na našem tržištu posluje sedam naftnih kompanija i ovim redosledom su raspoređeni po prihodima u 2016. godini:
  1. Najveća je Naftna industrija Srbije koja ima čak 305 benzinskih stanica. Ovaj ruski naftni gigant u 2016. je zabeležio najbolje rezultate u poslovanju među naftnim kompanijama koje posluju u našoj zemlji. Njihovi prihodi su iznosili 177.9 milijardi dinara.
  2. Visoko, drugo mesto po poslovnim rezultatima, zauzela je jedina domaća kompanija koja se bavi trgovinom nafte i naftnih derivata. Kompanija "Knez Petrol" imala je u 2016. godini prihod od 36.6 milijardi dinara. Broj njihovih benzinskih stanica iz godine u godinu je sve veći i trenutno broje 89 pumpi.
  3. Na trećem mestu po prihodima ostvarenim u 2016. godini je kompanija "Lukoil". Još jedan ruski gigant koji posluje na tržištu Srbije, registrovao je priliv od 29.1 milijardi dinara. Toliko je iznosio prihod od poslovanja na 80 benzinskih stanica koje su rasprostranjene na teritoriji naše zemlje.
  4. Austrijska kompanija OMV izborila se po rezultatima u 2016. godini za četvrto mesto. Na 61 benzinskoj stanici uspeli su da ostvare prihod od 28.1 milijardi.
  5. Mađarski MOL je takođe poznata naftna kompanija, koja se po prihodima našla među prvih pet u Srbiji. U našoj zemlji ima 50 benzinskih stanica, a u 2016. godini je ostvarila prihod od 25.5 milijardi dinara.
  6. Grčka naftna kompanija EKO je u 2016. godini zabeležila prihod od 16.5 milijardi dinara i po tome su na šestom mestu. Oni u Srbiji imaju 54 pumpe.
  7. Slovenački "Petrol" je zauzeo sedmu poziciju po poslovnim rezultatima u 2016. godini. Njihov prihod je te godine iznosio 7.2 milijardi dinara, a imaju devet benzinskih stanica.
top naftne kompanije

Ažurirano: 25.04.2018
Izvor: http://www.novosti.rs