Javite promenu cene

info@cenagoriva.com Pratite nas i na:

Nove Oznake, Novo Obeležavanje Goriva u EU i Srbiji

Saznajte sve o novim oznakama naftnih derivata koje će se koristiti u Srbiji i EU

Na benzinskim pumpama u Srbiji od 15.10.2018. godine bi trebalo da počne novo jedinstveno obeležavanje naftnih derivata po direktivi Evropske unije. Sve članice EU (28 zemalja), Srbija, Turska, Norevška, Švajcarska, Island, Lihtenštajn i Makedonija će imati obavezu da primeni ovu direktivu o novom uniformnom obeležavanju goriva. Kako bi korisnici mogli pravilno da izaberu gorivo tj. kako ne bi napravili grešku pored obavezne jedinstvene etikete standardizovanog formata, na pumpama će moći da budu istaknute i dodatne informacije na nacionalnim jezicima.

 1. Dizel - Etikete za dizel gorivo ubuduće će biti četvrtastog oblika sa oznakom B7 i B10, u zavisnosti od postotka biogoriva u dizelu, i XTL za sintetička dizel goriva.
 2. Nove Oznake Goriva Dizel

 3. Benzin - Etikete za benzin biće okrugle, sa natpisom E5, E10 ili E85, pri čemu brojevi označavaju postotak bioetanola u mešavini goriva.
 4. Nove Oznake Goriva Benzin

 5. Tečni gas - koji se koristi kao pogonsko gorivo imaće etiketu u obliku romba i oznake H2 za vodonik, CNG za komprimovani prirodni gas, LPG za tečni naftni gas i LNG za tečni prirodni gas.
 6. Nove Oznake Goriva TNG

  Procenat bioetanola je veoma bitna, jer mnogi motori automobila ne reaguju najbolje na više vrednosti bioetanola, koji može štetno da utiče na određene materijale (plastika, guma, aluminijum).
  Vremenom će stare oznake nestati pa će tako gorivo u osnovi ostati isto, a oznake za benzin E5 i E10 će odgovarati dosadašnjim oznakama SP98 i SP95.
  Nove Oznake Goriva TNG

Ažurirano: 18.10.2018
Izvor: http://rs.n1info.com/a427979/Auto/Pocinje-novo-obelezavanje-goriva-na-pumpama-u-Srbiji.html